joomla cacheGebruikers van Joomla websites proberen vaak om het laden van hun websites sneller te laten verlopen. Men kent de caching opties die helpen om het laden te versnellen maar er zijn verschillende caching opties beschikbaar, welke moet je hebben en wat doet elke cache optie precies?

Wat is een cache?

Een cache bewaart alle onderdelen van een webpagina zodat het niet direct uit de database gehaald hoeft te worden. Wanneer er geen directe verbinding met de database opgebouwd hoeft te worden reageert een website veel sneller op een bezoeker.

Helpt caching? Jazeker! Er zijn veel mogelijkheden om een Joomla website sneller te maken maar vaak zie je dat een juiste manier van cachen de beste resultaten oplevert dan wat andere oplossingen kunnen of doen. Het opvragen van (in cache) opgeslagen webpagina's is tot wel 10 keer sneller dan wachten totdat de pagina's volledig uit de database geladen zijn.

Hieronder zie je een afbeelding waarop te zien is wat het verschil in laadtijd is met caching uit en daarna ingeschakeld. De gegevens komen van een Joomla website gemeten door Pingdom.

cache1

Optie 1: Cache Instellingen

Ga naar Systeem > Algemene Instellingen > Systeem. Je ziet een gedeelte wat Cache instellingen heet met de volgende drie opties:

UIT - Cachen uitgeschakeld
AAN - Conservatief cachen
AAN - Progressief cachen

cache2

Hier zie je de standaard tooltip die de verschillen tussen de twee opties uitoegd.

cache3

We gaan eens kijken naar de specifieke verschillen tussen de twee opties:

Onderstaande afbeelding laat zien welke gebieden er binnen de Progressieve caching vallen.

cache4

Hier zie je een voorbeeld van een module met cache instellingen. Je ziet dat er geen "Cache activeren" optie is. Er zijn twee opties beschikbaar:

cache5

Optie 2: Cache Afhandeling

Binnen Systeem > Algemene Instellingen > Systeem, is een tweede optie die "Cache Afhandeling" heet. Dit staat de gebruiker toe om een andere instelling dan de standaard te gebruiken maar is ingewikkelder in gebruik. Om andere opties dan de "Bestand" optie te gebruiken moeten wel de benodigde PHP extensies voor geïnstalleerd zijn.

cache6

Optie 3: Cache Tijd

Binnen Systeem > Algemene Instellingen > Systeem is er een derde optie die Cache Tijd heet. Hoe dynamischer de website is hoe lager de tijd zou moeten zijn.

Voorbeeld, als je deze instelling op 15 minuten laat staaan dan zal de pagina volgens de instellingen elke 15 minuten veranderen. Als de website sneller dan 15 minuten per keer geupdate wordt dan zou deze instelling naar een lager aantal minuten kunnen. Wanneer de website minder vaak wordt geupdate dan zou deze instelling naar een hogere waarde dan 15 minuten kunnen.

cache7

Optie 4: Pagina Cache

Om Pagina Cache aan te zetten ga je naar Extensies > Extensie Manager en activeer de Systeem - Cache plugin.

cache8

 Dit is wat pagina caching doet:

Het neemt snapshots van complete pagina's inclusief alles - component, modules, plugins en template. Het is de snelste ruimste en minst flexibele benadering van alle caching opties.

De afbeelding hieronder laat zien wat er allemaal binnen de pagina caching valt, In het kort, pagina caching beslaat de complete pagina.

cache9

Optie 5: Browser Cache

Om de browser cache aan te zetten ga je naar Extensies > Extensie Manager en wijzig de Systeem - Cache plugin. Stel Gebruik Browser Caching naar Ja.

cache10

Met browser caching ingeschakeld wordt er elke keer dat iemand naar een pagina of afbeelding kijkt een kopie door de browser gemaakt. Wanneer je de betreffende pagina binnen een bepaalde tijd opnieuw opvraagd wordt de lokale kopie weergegeven in plaats van de versie van internet; dit zorgt ervoor dat de website als sneller wordt ervaren.

Hieronder volgt een video waarin nog eens wordt uitgelegd hoe browsercaching werkt inclusief een aantal geavanceerde opties:

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe src='https://www.youtube.com/embed//MUJgE3ABGpQ' frameborder='0' allowfullscreen></iframe></div>
{/source}