Joomlapartner, alles voor uw Joomla! website

joomla-2Onze nieuwe website komt eraan

 

Joomlapartner is sinds 2001 (Joomla heette nog Mambo) specialist in het ontwerpen, onderhouden, migreren en hosten van Joomla! websites.
Joomla! is een uitstekend Content Management Systeem (CMS) waarmee u zelf de inhoud van uw website kunt beheren en aanpassen.
Met behulp van dit online softwarepakket kunt u op eenvoudige wijze uw website beheren.U kunt Joomla! gebruiken voor een eenvoudige website of intranet, maar ook voor complexe bedrijfsapplicaties, zoals een webwinkel of een verenigings website.
Joomlapartner werkt graag samen met u aan uw nieuwe website.

Lees meer over Joomla!

4 minutes reading time (740 words)

Upgrade van Joomla 2.5 naar Joomla 3 is vaak geen one click update

upgrade

De support voor Joomla 2.5 is beëindigd aan het eind van december 2014; hierdoor proberen steeds meer mensen hun Joomla 2.5 website te upgraden naar Joomla 3. Gaandeweg merken steeds meer mensen dat deze upgrade geen 'one click upgrade' is; het is zelfs in meerdere gevallen een behoorlijke klus.
De Joomla documentatie omschrijft de upgrade naar Joomla 3 als een one click naar Joomla 3.x upgrade; een aantal problemen kan dit proces ingewikkelder maken dan je zou denken.

Voordat we verder in gaan op deze problemen geven we het beste advies nadat we veel migraties van Joomla 2.5 naar Joomla 3.X voor klanten hebben uitgevoerd: maak een kopie van de complete website en test de upgrade in die kopie en niet in de live site. Dit zorgt ervoor dat je problemen die je tegenkomt kunt oplossen voordat je de live site gaat upgraden. Door dit te doen maak je het upgradeproces eenvoudiger en minder ingewikkeld.
In de meeste gevallen kan dit worden gedaan door een kopie van de website te maken in een nieuwe map op de server. Zorg er hierbij voor dat je ook een nieuwe database aanmaakt voor de testomgeving en die gegevens in het configuratiebestand van de websitekopie aanpast. Doe je dat niet of niet op de juiste manier dan werk je zonder het door te hebben in de database van de live site!

Extensie Problemen
joomla 25 3Het grootste probleem wanneer je gaat upgraden van Joomla 2.5 naar Joomla 3.x wordt veroorzaakt door geïnstalleerde extensies. In het ergste geval kan een probleem met een extensie de upgrade doen mislukken en de website totaal breken. Dit probleem is algemeen bekend en komt in zeer veel gevallen voor daarom adviseren wij om de upgrade te testen in een kopie van de website en niet in de live omgeving. Het herstellen van een website na een mislukte migratie is iets wat je niet graag doet enkel wanneer het niet anders meer kan. Met een kopie van de live site kan je eenvoudig de mislukte migratie verwijderen en de upgrade opnieuw proberen. Je moet dan wel zeker weten dat dezelfde extensie (s) die het probleem veroorzaakten niet opnieuw het probleem kunnen veroorzaken; je kunt de extensies dan uitschakelen of verwijderen voordat je gaat migreren.

Als je zeker bent dat alle extensies up to date zijn en je hebt de extensies die niet compatible zijn met Joomla 3 verwijderd voordat je de upgrade start kan dat de upgrade problemen verkleinen al lost het niet alles op. In een van de upgrades was er een extensie lang voor de migratie verwijderd maar een plug-in die bij die extensie hoorde was achtergebleven, die plug-in veroorzaakte een probleem met de zoekfunctie in Joomla 3 na de migratie.
Voor de meer ingewikkelde extensies moeten vaak meerdere upgrades van de extensie gedaan worden, sommige voor en na de migratie van Joomla 2.5 naar Joomla 3; dit moet ook goed getest worden voordat je dit doet in de live website.


Extensies die niet geschikt zijn voor Joomla 3.x
Een ander probleem wat we tegen zijn gekomen is dat ondanks dat een extensie wordt aangegeven te kunnen werken met Joomla 3.x deze niet persé goed werkt in de laatste versie van Joomla 3.x.
Voorbeeld: in een van de migraties die we deden hadden we te maken met een extensie die niet goed functioneerde en kwamen erachter dat het probleem zat in het aanpassen van de Javascript bibliotheken in Joomla 3.2.x. Helaas laat de Joomla Extensie Directory alleen zien of een extensie geschikt is voor Joomla 3.x, dus extensies die al een tijd niet meer zijn geupdate moet je eerst testen in de laatste Joomla 3.x versie om zeker te weten of de werking klopt.

Template Aanpassingen
We hebben regelmatig gemerkt dat bestaande Joomla 2.5 templates wat kleine aanpassingen nodig hebben om goed te werken binnen Joomla 3.x. Je kunt dat goed vergelijken als je de geupgrade Joomla 3 website naast de live site in Joomla 2.5 zet.
In een aantal gevallen zagen we meer serieuze problemen veroorzaakt door de codering van de templates of in de 'engine' van de gebruikte templates. In deze gevallen leverde de migratie een aantal gebroken pagina's op in de gemigreerde Joomla 3 website. Daardoor kan je dit soort zaken beter eerst goed testen voordat je bezoekers die problemen zien wanneer ze de website bezoeken.

Heeft u een Joomla migratie waar u zelf niet aan wilt of kunt werken, laat het ons dan weten. Wij kunnen na inventarisatie van uw website een prima offerte bieden.

Akkoord migratie website Gerschoen Lederwaren
Website en forum Porscheforum België naar Joomlapa...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 08 mei 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.joomlapartner.nl/