Joomla! extensies

Het Joomla! content management systeem functioneert door middel van nauwe samenwerking tussen verschillende componenten, modules en plugins. Er zijn voor Joomla! al duizenden - meest gratis - extensies beschikbaar, de wat uitgebreidere extensies zijn meestal niet gratis maar zijn tegen een vergoeding te verkrijgen.
De ontwikkeling van internettechnologie en de wensen en eisen van gebruikers staan niet stil, Joomlapartner kan voor u bestaande extensies aanpassen of nieuwe functionaliteit toevoegen. Daarnaast ontwikkelen wij compleet nieuwe extensies op maat zodat u precies krijgt wat u verwacht.

Ik heb een vraag over Joomla! extensies

componentEen Joomla! component is het grootste en meest complexe type extensie binnen het Joomla! content management systeem.

Joomla! componenten werken als kleine applicaties binnen de Joomla! website. Voorbeeld: het standaard artikel component (com_content) is de mini applicatie welke alle standaard artikelen verwerkt net zoals het standaard registratie component (com_user) de mini applicatie is welke de gebruikers registratie afhandelt.

Veel van de Joomla! standaardmogelijkheden worden geboden middel van de standaard componenten zoals:

  • Contactpersonen
  • Voorpagina
  • Nieuwsfeeds
  • Banners
  • Groepsmail
  • Enquêtes

Componenten werken hand in hand samen met modules en plugins om een uitgebreide variatie aan inhoudsweergave en functionaliteit te bieden naast de standaard artikel en inhouds weergave. Ze maken het mogelijk Joomla! compleet te transformeren en de mogelijkheden uit te breiden.

Joomlapartner kan indien gewenst componenten op maat ontwikkelen.

moduleEen meer lichtgewicht en flexibele extensie gebruikt voor de paginaweergave is een module.

Modules worden gebruikt voor kleine delen van de pagina welke over het algemeen minder complex zijn en mogelijk vertoond kunnen worden naast verschillende componenten.

Modules zijn als kleine mini toevoegingen welke overal geplaatst kunnen worden op uw Joomla! website. Ze werken in sommige gevallen samen met componenten en in andere gevallen zijn ze volledige op zich zelf staande stukjes code om data weer te geven uit de database zoals artikelen (Nieuwsflits). Modules worden gewoonlijk gebruikt om data weer te geven maar zij kunnen ook interactieve formulier items zijn om data in te geven zoals bijvoorbeeld de log-in module of enquêtes.

Modules kunnen toegewezen worden aan moduleposities welke gedefinieerd zijn in uw template en in het beheergedeelte middels module beheer door bewerking van de module positie instellingen. Bijvoorbeeld, "links" en "rechts" zijn gewoonlijk voor een 3 kolommen weergave.

Naast de standaard modules die bij een Joomla installatie worden meegeleverd kunt u op de extensie website van Joomla! enorm veel gratis modules downloaden.

Joomlapartner kan indien gewenst modules op maat ontwikkelen.

 

pluginEen van de meest geavanceerde extensies voor Joomla! is de plugin. In vorige versies van Joomla! waren plugins bekend als 'mambots'.

Naast de naamswijziging is hun functionaliteit uitgebreid. Een plugin is een code sectie welke in werking wordt gezet wanneer een vooringestelde gebeurtenis plaats vindt binnen Joomla!. Editors zijn onder andere plugins.

Het gebruik van een plugin stelt de ontwikkelaar in staat om de manier waarop hun code wordt uitgevoerd aan te passen afhankelijk van welke plugins geïnstalleerd zijn in reactie op een gebeurtenis.

Joomlapartner kan indien gewenst plugins op maat ontwikkelen.

languageNieuw vanaf Joomla! 1.5 en misschien wel de meest basis en kritische extensie is de taalextensie.

Joomla! wordt vrijgegeven met meerdere installatie talen maar de basis site en administrator worden geleverd met één taal hetgeen Engels is. Om alle huidige beschikbare talen in het pakket bij te voegen zou het standaard pakket enorm vergroten en onhandelbaar maken voor het uploaden. De taalbestanden maken het mogelijk om alle gebruikers interfaces van zowel het publieke deel als van het beheer gedeelte weer te geven in de lokale voorkeurstaal. Let op, deze pakketten hebben geen enkele invloed op de eigenlijke inhoud zoals artikelen.