Joomla! open source

Joomla is open source software: het is gratis te gebruiken, en ontwikkelaars over de hele wereld dragen bij aan de ontwikkeling en verbetering. Dit is ook een waarborg voor de veiligheid: veel ogen kijken mee met nieuwe ontwikkelingen. Joomla is een van de populairste content management systemen, waarop inmiddels miljoenen websites zijn gebouwd. De aantrekkingskracht zit vooral in de flexibiliteit die het systeem geschikt maakt voor kleine en grote projecten.

Ik wil meer informatie over Joomla!

Open source bij Nederlandse Overheid

Open Source is inmiddels ook doorgedrongen tot grote organisaties zoals de Nederlandse Overheid, hieronder hebben we een artikel opgenomen uit de Telegraaf-online van dinsdag 3 maart 2009.

Kabinet kiest voor website voor open software

DEN HAAG - De nieuwe gezamenlijke website die vanaf oktober alle sites van de rijksoverheid gaat vervangen, wordt gemaakt met zogeheten 'open source software'. Dat heeft staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Heemskerk kreeg een rapport overhandigd van het Centraal Planbureau (CPB) dat stelt dat de overheid er goed aan zou doen vaker te kiezen voor de open source software om innovaties op dat gebied te stimuleren.

Bij open source software, zoals bij het besturingssysteem Linux of bij internetbrowser Mozilla Firefox, is de broncode openbaar en kunnen gebruikers bijdragen aan verbeteringen van het systeem, dat bovendien veelal gratis is. Eigendomssoftware zoals Windows is niet toegankelijk voor buitenstaanders en kost geld.

Om de innovatie aan te jagen, kan het nuttig zijn voor de overheid om open software te stimuleren, aldus het CPB. Dat kan door zelf als grote klant te kiezen voor de open producten of er bij aanbestedingen de voorkeur aan te geven.

Heemskerk is het daar mee eens en hoopt dat de keuze voor open software de overheid op termijn veel geld gaat besparen. „Door onwetendheid missen we nu kansen voor innovatieve bedrijven en laten we mogelijkheden om geld te besparen liggen."

Volgens Heemskerk laat de overgang naar open source software door het Octrooicentrum Nederland zien dat overstappen „helemaal niet zo ingewikkeld is".

Microsoft Nederland laat in een reactie weten tevreden te zijn met het onderzoek van het CPB omdat het ook aantoont dat open source niet per definitie de voorkeur moet hebben. CPB: „Als in de ontwikkelingsfase dure expertise ingekocht moet worden, zoals grafisch artwork bij games, dan biedt eigendomssoftware meer mogelijkheden om de vooraf gemaakte kosten terug te verdienen."

Volgens Microsoft is het CPB-rapport een stuk genuanceerder dan het eerdere actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV), en toont het aan dat het ook voor eigendomssoftware kan leiden tot innovatie en economische waarde. De overheid zou daarom „meer genuanceerd" beleid moeten voeren, aldus Microsoft Nederland.

 


 

joomlaZoals u hierboven heeft gelezen zijn de mogelijkheden uitgebreid aanwezig om uw nieuwe website te laten ontwikkelen op basis van Open Source software.

Joomlapartner heeft zich gespecialiseerd in het Joomla! Content Management Systeem, wij helpen u graag verder, neem daarvoor contact met ons op.

Meer lezen over Joomla!